duminică, 2 aprilie 2017

                           Șapte motive pentru care Iaşul merită să fie una                                                          dintre cele 7 minuni ale României

                                                          1. Literatura  

                                                                                                               Casa Vasile Pogor
Casa Vasile Pogor este sediul muzeului avand ca obiect literatura romana moderna si contemporana, dar preponderent perioada marilor clasici, a societatii literare "Junimea". Cladirea a fost construita in 1850, de catre vornicul Vasile Pogor, impreuna cu sotia sa, Zoe. Aceasta data este atestata printr-o piatra hexagonala, descoperita cu ocazia sapaturilor efectuate in vederea restaurarii, pe care se afla inscriptia cu caractere chirilice: "Vasile Pogor - 1850 si sotia sa, Zoe". Imobilul are un bogat si lung istoric, legat de viata culturala a Iasului, fiind loc de intalnire pentru intelectualitatea orasului, sediul societatii literare "Junimea" (1863) si al revistei "Convorbiri literare" (1867). Dintre oamenii de cultura care au frecventat cercul junimist, amintim mai intai pe cei cinci intemeietori: Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Petre P. Carp, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi, apoi Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ioan Luca Caragiale, Ion Slavici, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Alexandru Dimitrie Xenopol, Nicolae Gane 

                                                          2. Muzica

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” este o instituție de invățământ superior de stat din IașiRomânia. Universitatea a fost înființată la 1 octombrie 1860 sub denumirea de „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”, iar 26 de zile mai târziu se înființează și „Școala de Sculptură și Pictură”. Sub denumirea actuală există din 1997.

                                                           3. Sculptura

Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. Marcând puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariţia ei în peisajul urbei.

                                                             4. Teatrul

                                     Teatrul National "Vasile Alecsandri"
Nationalul din Iasi a fost proiectat de doi arhitecti vienezi acum mai bine de 100 de ani. La inceputuri a functionat sub directiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu, primind in 1956 numele poetului Vasile Alecsandri.


                                                              5. Pictura

          GALERIILE FUNDAȚIEI REGALE – CUPOLA

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu" și Uniunea Artisților Plastici din România, filiala Iași au inaugurat pe data de 16 octombrie 2013 Galeriile Fundației Regale - Cupola. Cele trei paliere ale cupolei bibliotecii, care ani la rând au funcţionat ca depozite, și-au redefinit menirea, devenind galerii de artă. Acest proiect, în care artele vizuale vin să completeze oferta cărții scrise, vizează o mai mare implicare a bibliotecii în viața culturală a orașului înscris în competiția „capitală culturală europeană 2021".

                                                               6. Fotografia

                                                                 Râpa Galbenă
În 1897, primarul Gane demarează construcţia Rîpei Galbene, menită să estetizeze malurile lutoase pline de apă dinspre Gară. La 7 martie 1902 este inaugurată esplanada ce devine punct de atracţie pentru ieşeni. Versantul alunecător pune probleme noii construcţii.Preocupat să elimine şi zona urîcioasă a Rîpei Galbene, cu maluri rupte de apele coborîte dinspre dealurile Muntenimii (Copoului) ca într-o cascadă lutoasă, primarul Nicolae Gane iniţia construirea unei esplanade.
                   https://www.youtube.com/watch?v=5ppB4LUqY9o

                                                              7. Cinematograf

La Iaşi s-a inaugurat prima universitate din România (Universitatea "Alexandru-Ioan Cuza") filmul devenirii ei având semnificații istorice, culturale, artistice deosebite
                           https://www.youtube.com/watch?v=N1VsCBKH7Xo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu